Naam | Ajowan |
---|---|
Botanische naam | Trachyspermum ammi |
Land van herkomst | India |
Plantdeel | Zaad |
Kwaliteit | Wildpluk |
Inhoudsstoffen | Gamma terpinene – Para cymene – Thymol |
Productiemethode | Stoomdistillatie |
Geur | scherp, tijmachtig met een groene ondertoon |
Gebruik | De geur, de samenstelling en de werking van ajowan zijn vergelijkbaar met rode tijm. Deze olie stimuleert dus sterk de immuniteit. Ajowan werkt ontsmettend, speciaal bij darmproblemen. |
Weetjes | Ajowan wordt voornamelijk in India gekweekt. Het zaad wordt gebruikt in de keuken, vaak is het een onderdeel van traditionele curry’s. In de Ayurvedische geneeskunde gebruikt men ajowan o.a. ter bestrijding van cholera. |
Opgelet | Zeer scherpe smaak, zeker niet laten innemen door kinderen (-12 jaar); Branderige olie, niet op een beschadigde huid toepassen; Maximum concentratie in een massage-olie of badolie: 1.5% |