Bona miel

Biologische honing

In Bona Mel zijn we biologische imkers die onze honing verpakken. Voor de productie van biologische honing moet de manipulatie van de bijenkorven op een natuurlijke manier gebeuren en om het zegel te verkrijgen dat een dergelijke kwaliteit certificeert, is het noodzakelijk om aan bepaalde vereisten te voldoen, die in wezen zijn:

 

Het locatiegebied waar de kasten of bijenstallen zijn

Om biologische honing te kunnen produceren, moeten de bijenkorven ver verwijderd zijn van gebieden met extensieve landbouw, van stedelijke gebieden of van bronnen van verontreiniging en moeten ze bij voorkeur in hoge berggebieden of in de wildernis worden geplaatst. Op deze manier zorgen we als biologische imkers voor de afwezigheid van besmetting in het stuifmeel van bloemen, een essentieel element voor de productie van honing.

Het bezoekende gebied om te voeden, voornamelijk het werk dat de werkbijen doen wanneer ze de korf verlaten om nectar en stuifmeel te verzamelen, is meestal niet meer dan 1 km verwijderd van de korf, hoewel een werkbij tot meer dan 3 km kan vliegen. weg.

Het voeren van honingbijen

Het voederen van bijen die gericht zijn op de productie van biologische honing, moet worden beperkt tot de honing en het stuifmeel van hun eigen oogst. We moeten het gebruik van kunstmatige voeding met niet-biologische suikers, smaakversterkers of kleurstoffen volledig vermijden. Het gebruik van dergelijk goedkoper voedsel maakt het onmogelijk om het biologische certificaat van de geoogste honing te verkrijgen en vermindert de kwaliteit van honing.

De behandeling van plagen en ziekten

Het uitroeien van ziekten en plagen en eventuele preventieve behandelingen in biologische bijenstallen moeten gebaseerd zijn op natuurlijke behandelingen.

Er mogen nooit chemische producten worden gebruikt, noch chemisch gesynthetiseerde medicijnen, zoals insecticiden, noch antibiotica voor de behandeling van ziekten, omdat deze worden overgedragen op de honing.

Het materiaal van de bijenkorven

De kasten moeten gemaakt zijn van natuurlijke producten en kunnen niet worden geverfd met olieproducten, omdat de componenten van olie schadelijk zijn voor de bijen.

De methode om honing te extraheren

Het extractieproces van biologische honing wordt koud gemaakt, moet bij dezelfde temperatuur van de korf worden gedaan en moet worden verzameld door te decanteren, zacht gefilterd te worden om al zijn eigenschappen te behouden en de normen te respecteren die vereist zijn door de internationale voorschriften voor biologische kwaliteit en andere controle entiteiten, om alle eigenschappen van honing intact te houden.

Kortom, de biologische bijenteelt verschilt duidelijk van de conventionele, door het hanteren van de bijenkorven, de gebruikte materialen en de grote hoeveelheid arbeid die nodig is, bijna het dubbele van de conventionele bijenteelt, aangezien de biologische imkers zich zich het hele jaar door toe aan de productie van biologische honing, vanwege de zorg die de bijen nodig hebben.

Daarom produceert Bona Mel een voortreffelijke rauwe biologische honing, een stevige, harde, compacte, gekristalliseerde en romige honing, allemaal duidelijke en expliciete indicatoren van een volledig natuurlijke honing en met al zijn eigenschappen intact.